Siili-GrandOne-Mobile-2 Siili-GrandOne-2560x1440px-8

Grand one 2024

Tekoäly valtaa Viki & Köpi -shown

Paras AI:n tai muun uuden teknologian käyttö

Kun Viki & Köpi tekoälyn koki

Mitä syntyy, kun generatiivisen tekoälyn rajattomat mahdollisuudet yhdistetään luovaan ajatteluun ja vikkelään toteutukseen – ja lisätään yhtälöön monessa marinoitunut juontajaduo, Viki ja Köpi? Ennennäkemätöntä viihdesisältöä, AIdon tuntuisesti.

Voit kuunnella näytteen showsta tästä:


KUUNTELE KOKO SHOW YLEN SIVUILTAKUUNTELE KOKO SHOW YLEN SIVUILTA

Lähtökohdat

Mediakenttä on vahvassa tekoälyn ajamassa murroksessa. Erityisesti generatiivisen tekoälyn nopean nousun myötä uutta luovaa sisältöä syntyy rajattomat määrät, ja tämä muuttaa vääjäämättömästi alan toimintalogiikkaa. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan generatiiviselle tekoälylle on kehittymässä jopa kyky tulkita ihmisen uskomuksia, toiveita, tunteita ja aikomuksia.

Usein julkista keskustelua median murroksesta hallitsee myös narratiivi tekoälyn tuomista riskeistä, kuten lisääntyneestä disinformaation määrästä. Valtio-omisteisena julkisen palvelun mediayhtiönä Yle tunnistaa nämä riskit, ja osana sen keskeistä tehtävää demokratian ja kulttuurin vahvistamisessa, panostaa teköälyn eettisen ja yhteiskunnallisen kysymysten esille tuomiseen.

Tässä tapauksessa halusimme kuitenkin löytää riskien sijaan viihteellisen ja positiivisen näkökulman median evoluutioon ja tekoälyn hyödyntämiseen ihmistä täydentävänä elementtinä – ja luoda jotain, jota ei perinteisin tavoin voisi edes tehdä.

 

Strategia / Insight

Siili-GrandOne-Yle

 

Lähdimme tutkimaan mitä uusia mahdollisuuksia tekoäly tuo viihteen tuotantoon, erityisesti miten sitä voidaan käyttää tarinankerronnassa sekä mitkä ovat teknologian rajoitteet ja mahdollisuudet sosiaalisessa vuorovaikutuksessa.

Kokeilualustaksemme valikoitui Viki ja Köpi Show – kolme kertaa viikossa ilmestyvä suora lähetys, jonka sisältöä värittää uuden kokeileminen ja hölmöt tempaukset. Käsittelyssä ovat ajankohtaiset ilmiöt ja trendit. Show on sekoitus podcastia, radiolähetystä ja tv-ohjelmaa ja lähetyksiä on vuodessa yli sata.

Koska show kuuluu Yle Areenan katsotuimpiin ohjelmiin, mahdollistaisi alusta asioiden nostamisen myös laajempaan keskusteluun. Halusimme rakentaa konseptin ensimmäisenä maailmassa osana yleisradioyhtiön tuottamaa sisältöä, kahden erittäin ison henkilöbrändin kanssa. Tällä halusimme tavoittaa suuren yleisön, herättää keskustelua ja saada laajaa palautetta konseptin toimivuudesta.

Siili-GrandOne-4

Kokemus oli samaan aikaan upea ja pelottava. Samalla kun ihailee teknologian timanttisinta aallonharjaa, ei voi välttyä ajattelemasta, mihin kaikkeen tätä voidaan hyödyntää. En tiedä oliko tämä joku Ylen salajuoni, mutta kuulostimme myös ensimmäistä kertaa koskaan todella innostuneilta ja asiallisilta. Tämän takia pelkään työni puolesta nyt päivittäin. Kiitos.

Juuso "Köpi" Kallio

Luova ratkaisu

Tutkimme, miten tekoälyä voidaan hyödyntää ihmisten tai jopa tekoälybottien välisessä dialogissa ja samalla luoda Viki ja Köpi Show’n luonteeseen sopivaa sisältöä, joka olisi myös omalla tavallaan viihteellistä ja herättäisi keskustelua.

Päätimme rakentaa Viki ja Köpi Show’n, jossa tekoälyllä simuloidut ”Viki” ja ”Köpi” keskustelevat 20 tunnin ajan. Keskustelu lähtee käyntiin, kun oikea live-lähetys loppuu ja kestää koko yön siihen asti, kunnes seuraavan päivän live-lähetys alkaa. Koko keskustelun sisältö on puhtaasti tekoälyn tuottamaa, kattaen niin keskustelun aiheet, molempien juontajien repliikit kuin puheäänen ja -tavan.

Toteutus

Ideasta tuotantoon 2 viikossa

Vaikuttavien toteutuksien ei tarvitse olla monimutkaisia ikuisuusprojekteja. Media-alan nopeat syklit huomioiden keskeisenä toteutusperiaatteena oli ratkaisun nopea käyttöönotto ja muokattavuus. Ratkaisun toteutusperiaatteeksi valittiin tarkoitukseen sopivimpien saatavilla olevien teknologioiden yhdistäminen yhdeksi saumattomasti toimivaksi kokonaisuudeksi, turhaa räätälöintiä välttäen.

Tässä tapauksessa ratkaisun tekninen toteutus tehtiin alusta loppuun 2 viikossa, ja toteutuksen aloituksesta lähetyksen alkuun kului aikaa yhteensä 13 arkipäivää.

Toteutimme ratkaisun hyödyntäen Open AI GPT 3.5 -turbo mallia, ja sen ympärille rakennettua Langchain-orkestrointia. Näillä työkaluilla tuotettiin keskustelun tekstisisältö, joka prosessoitiin edelleen ääneksi ElevenLabs-puhesyntetisointityökalulla. Osana ElevenLabs-prosessia järjestelmälle opetettiin juontajien äänet. Langchainin ja OpenAI-rajapinnan ympärille rakennettiin rinnakkaisuuden mahdollistava räätälöity ohjauskoodi, jolla keskustelua kyettiin generoimaan useista kohdista yhtäaikaisesti. Näin sisältöä voitiin tuottaa ja iteroida nopealla tahdilla. Lopullinen julkaisu tehtiin ajolistapohjaisena ratkaisuna Vmix -ohjelmistolla.

Keskusteluista luotiin myös sisältö tekstimuotoisena litteroituna, jotta voitiin etukäteen varmistaa sisällön sopivuus Yleisradion arvoihin.


Voit kuunnella näytteen showsta tästä:


KUUNTELE KOKO SHOW YLEN SIVUILTAKUUNTELE KOKO SHOW YLEN SIVUILTA  

Siili-GrandOne-4

Se oli hyvin outoa ja jossain määrin koukuttavaa, kun halusi kuulla, mistä seuraavaksi puhutaan ja millä tavoin. Meidän AI-versiot oli kyllä liian kilttejä ja liikaa samaa mieltä asioista.

Ville "Viki" Eerikkilä

Tulokset

 

Projektin lopputuotteena toimii tekoälyn generoima, varsin laadukas keskustelu, jota hetken aikaa kuunneltuaan voi erehtyä luulemaan aidoksi ihmisten väliseksi keskusteluksi. Pystyimme myös ennennäkemättömällä tavalla osoittamaan tekoälyn käyttökelpoisuuden viihteen tuotannossa, ilman mittavia investointeja tai kuukausia kestäviä toteutusprojekteja.

Keskustelun sujuvuus myös osaltaan vahvistaa käsitystä tekoälylle kehittymässä olevasta kyvystä ymmärtää keskustelukumppanin mielen tiloja, jopa silloin kun kyseessä on toinen teköälybotti ja sen näennäiset uskomukset ja toiveet. Vaikka tämä kyvykkyys on kypsyydeltään selkeästi vielä kehityskaarensa alkupäässä, sen olemassaolo oli varsin mielenkiintoinen havainto.

Katsojien palaute kattoi koko tunneskaalan ilahtuneesta epäuskoiseen. Lähes kaikissa palautteissa toistunut teema oli koko keskustelun läpi menevä, ylitsevuotava AI-juontajien positiivisuus ja yhteisymmärrys. Palautteen kiteyttää hyvin lausahdus ”mun aivot ei hyväksy teidän äänellä sanottuja kehu- ja tsemppilauseita toisillenne – Ettehän te koskaan kehu toisianne aidosti, ettehän?”

Tässä tapauksessa Paha Tekoäly oli liian hyvä ollakseen totta.